divendres, 22 d’agost del 2008

REFLEXIONS SOBRE LES NTR

Es un dret de tota persona aspirar a reproduïr-se. De fet, sort n´hi ha dels que ho fan, perquè si no la especie humana no tindria cap futur. Actualment, en la nostra societat primen moltes altres coses abans que tenir un fill. Els uns opten per estabilitzar la parella, altres per consolidar la feina, hi ha qui vol "disfrutar" de la vida abans de lligar-se per sempre amb un fill, o simplement, també hi ha qui considera que tenir un fill no entra dins dels seus plantejaments. Òbviament, qualsevol d´aquestes raons son respectables i potser, fins i tot, plausibles, sobretot perquè estan basades en la llibertat d´elecció.
Anem, però, a analitzar el que passa quan el desig de tenir o no tenir un fill no depèn de la llibertat d´elecció sinó d´uns fets imponderables que fan difícil l´opció d´escollir. En el cas de que el fill no sigui desitjat (no entrarem en disquisicions de en quins casos això es mes o menys acceptable), l´Administració i la Sanitat (pública o privada) donarà un cop de mà a la persona, la majoria dels casos es tracta d´una dona, que no vol tenir fills. Aquesta ajuda va des de la popularització dels sistemes anticonceptius a la possibilitat de poder avortar, encara que en aquest cas la sanitat pública només assumeix uns supòsits que ja son coneguts.
Però tot canvia quan el problema es a l'inrevés: la persona o la parella vol tenir un fill i no pot aconsseguir-ho per medis naturals. Es llavors quan es pot recórrer a diferents opcions; per una banda l´adopció i per altra les que anomenen Noves Tècniques de Reproducció (NTR), això es: la fecundació in vitro (FIV) i l´inseminació artificial (IA).
Sobre el tema de les NTR hi ha molt a dir. D´entrada son sistemes cars i excloents, o sigui, que ni tothom pot accedir-hi, ni es ràpid, ni econòmic ni tan sols efectiu al 100%. Si es veritat que a l´Estat li convé tant que tinguem nens, per què no ens ho posa més fàcil? El que està clar es que SI es facil.lita no tenir fills, però de cap manera el tenir-los. Això per no parlar de les facil.litats que es donen a altres països (econòmiques i socials) a les famílies amb nadons: pensions a la mare, baixa maternal molt més llarga, escoles bressol gratuïtes, etc...
En qualsevol cas no hauríem de tenir recança pel que fa a la reproducció assistida, doncs moltes parelles veuen satisfet, així, el seu natural desig de ser pares. Probablement la nova tecnologia farà que, a no tan llarg termini, es manipuli de tal manera la genètica que podrem parlar, sense dubtes, d´eugenèsia però, mentrestant, il·lustraré el meu comentari amb aquesta anècdota:

Diu que, arrel de l´aparició de les noves tecnologies reproductives (l´anècdota es refereix a l´inseminació artificial amb donant anònim de semen), Bernard Show va ésser interpel.lat per una noia bellissima, però una mica bleda, que li va dir:
- Oh! ara que es poden combinar les qualitats hereditàries del donant i la dona, s´imagina que vosté i jo tinguessim un fill amb el meu físic i la seva intel·ligència? Seria fantàstic!
I Bernard Show li va contestar:
- Si, però s´imagina que aquest fill heretés la meva cara i la seva intel·ligència?